Att bli konstnär

Konstnärsutbildningar

Hur hittar man rätt utbildning inom konst i Sverige? 

Börja med att bestäm dig för vilken typ av konst du vill utveckla med en utbildning. Är det endast en konstform eller vill du kunna läsa om flera olika konstformer på samma utbildning? 

 

Behöver du arbeta samtidigt? Kan du läsa på distans eller på deltid? 

 

En annan funderare värt att ta innan man söker sin utbildning inom konst är – vad vill jag bli efter mina studier? Vad tänker jag göra med min konst? Detta kan även det styra valet av utbildning som passar just dig bäst. Du kanske tex inte alls ska läsa en ren konstutbildning utan mer en designutbildning. 

Stockholm

Konstfack

En högskola inom konst, design och konsthantverk. Konstfack har både konstnärlig och vetenskaplig utbildning och forskning. Ungefär 900 studenter får varje år chans att gå på skolan.

 

Alla studier är internationella och därmed på engelska. Skolan erbjuder även ett professionellt nätverk för alla som har en examen från Konstfack.

 

Program som erbjuds:

3-årig kandidat

 • Grafisk formgivning och illusatration
 • Industridesign
 • Inredningsarkitektur och möbeldesign
 • Keramik och glas
 • Konst
 • Textil
 • Ädellab

2 – årig master

 • CRAFT (keramik, glas, textil, ädellab)
 • Design
 • Konst
 • Visuell kommunikation
 • Masterprogram inom visuell kultur och lärande

 

Här kan du även studera för att bli lärare i slöjd och bild i årskurs 7-9 samt gymnasielärare i ämnena bild & media samt bild & design.  

 

Det finns även möjlighet att doktorera samt läsa enstaka kurser.

Kungliga Konsthögskolan

Här är det konstnärliga arbetet i centrum. Varje elev har en erfaren konstnär som handledare. Denne är ansvarig för elevens konstnärliga utveckling. 

 

Här finns även utbildningar på avancerad nivå för redan yrkesverksamma konstnärer och arkitekter.  

Beckmans Designhögskola

En privat skola med utbildning inom mode, form och visuell kommunikation. 

 

Här kan man läsa en treårig kandidatexamen inom visuell kommunikation, mode eller form. 

 

Det finns även ettåriga kvällskurser inom samma ämnen men som då är avgiftsbelagd. Dessa utbildningar riktar sig mot de som vill förbereda för högre studier eller som redan är yrkesverksam. 

Göteborg

Akademin Valand

Här hittar du utbildning inom design, film, fotografi, konst, konsthantverk, scenkonst, musik och litterär gestaltning. Det finns även utbildning för lärare inom bild, dans, teater, musik samt slöjd. 

HDK Steneby

Denna skola är belägen i Dals Långed men är en del av den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Här kan du ta en kandidat- eller masterprogam inom metallgestaltning, möbeldesign eller textil. 

Malmö

Konsthögskolan i Malmö

Kandidat – samt masterutbildningar inom fri konst. 

Umeå

Konsthögskolan i Umeå

Kandidat- samt masterprogram inom fri konst. Studenter får lära sig om att arbeta med trä, metall, gips, brons, grafik, foto, video, ljud och datorbaserad konst. Även fristående kurser inom estetik.  

Designhögskolan i Umeå

Här finns en liten utbildning med endast 12-15 elever årligen som kan läsa en treårig kandidatexamen i industridesign. Det finns även tvåårig påbyggnad inom transportdesign, produktdesign eller interaktionsdesign. Grundutbildningen är på svenska medans påbyggnadsåren är på engelska.